Werkbezoek staatssecretaris Tamara van Ark

ARNHEM – Mensen een opstapje geven naar werk. Daar zijn ze bij tuincentrum Intratuin Arnhem van werkbedrijf Scalabor in Arnhem goed in. Zo goed dat staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken maandagmiddag een kijkje ging nemen.

,,We hebben hier een kleine honderd mensen werken’’, vertelt leidinggevende Marcel van Beukering trots. Vijftien mensen hebben een reguliere baan, de anderen zijn aan de slag via de Wet Sociale Werkvoorziening en de Participatiewet, voorheen bijstand. Van Beukering: ,,Er zitten mensen bij die heel lang thuis hebben gezeten. Die begeleiden we hier in kleine stapjes naar werk. Sommigen moeten heel erg wennen.”

Trots op de successen

Van Beukering is trots op de successen. ,,Mensen die later elders aan de slag gaan: in de zorg, in de schoonmaak, bij bedrijven als Hornbach.” Op de vraag wat het geheim van dat succes is antwoordt Van Beukering: ,,Geef mensen vertrouwen, laat ze op verschillende plekken wennen en rondneuzen. En heb een luisterend bij problemen.”

Door groeien naar een echte baan is niet voor iedereen weggelegd, erkent hij. ,,Voor een aantal mensen zal er altijd een vorm van sociale werkvoorziening nodig blijven.”

‘Wetten en regels werken belemmerend’

Wethouder Dimitri Horsthuis van de gemeente Overbetuwe ging in Intratuin letterlijk op een zeepkist staan om de staatssecretaris op het hart te drukken dat nieuwe wetgeving het lastig maakt om kwetsbare mensen blijvend aan het werk te houden.

,,Mensen komen in tijdelijke dienst en raken na verloop van tijd hun baan weer kwijt.” Regels over flexwerk werken dat verder in de hand, aldus Horsthuis. ,,Na drie  contracten of drie jaar moet de baan omgezet worden naar een vast dienstverband.” De ‘Wet arbeid in balans helpt niet iedereen’, luidde de boodschap van gemeenten richting Van Ark.

Nieuw beschut werk

De gemeentebesturen in de regio steken nu zelf hun nek uit voor deze vaste banen in ‘nieuw beschut werk’ maar lopen daarbij wel grote financiële risico’s. Hij vroeg de staatssecretaris om ruimte te scheppen voor de gemeenten.

Van Ark deed geen toezegging, maar erkende dat het bij haar en bij het kabinet bekend is dat goedbedoelde regelingen negatieve effecten hebben.

‘Basisbaan in plaats van uitkering’

Horsthuis wijst erop dat de gemeenten in feite voorsorteren op het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid om mensen die aan de kant staan niet langer een uitkering te geven maar een basisbaan.

,,Wij kiezen hier in de regio nu voor een manier die voor dit moment te overzien is. Maar eigenlijk willen we de lat hoger leggen.”

Inspirerende voorbeelden

De staatssecretaris kwam op eigen verzoek naar de arbeidsregio Midden Gelderland om zich te laten inspireren n met voorbeelden uit de praktijk en om te zien wat het  landelijk beleid in de praktijk betekent. Van Ark toonde zich onder de indruk van de prestaties van de arbeidsregio Gelderland Midden.

,,Ik zie dat het in deze regio heel goed lukt om samen te werken, dat blijkt ook uit de cijfers. De regio loopt voor in de uitvoering van de banenafspraak. Alle betrokken partijen hebben heel scherp voor ogen wie de mensen zijn waar ze het voor doen. En die aandacht is waar het om gaat.”

Werk in de zorg en de schoonmaak

Werkgevers uit de zorgsector en de schoonmaak presenteerden hun trajecten naar werk in samenwerking met scholengemeenschap  Rijn IJssel en Scalabor. Die trajecten bieden een opleiding en een baangarantie bij gebleken geschiktheid. Uniek aan deze aanpak is dat de sector gezamenlijk 110 banen garandeert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Onderwijsspecialisten presenteerden de combinatiefunctionarissen. Deze begeleiden jongeren naar een toekomstige werkplek. De combinatiefunctionaris zorgt er samen met het werkgeversservicepunt, de gemeente en de werkgever voor dat de overgang van onderwijs naar een duurzame werkplek soepel verloopt.

Krantenartikel: De Gelderlander