Nationale Boomfeestdag: een boom planten doet zoveel meer!

Woensdag 18 maart is het Nationale Boomfeestdag. Op het moment dat ik dit schrijf, is nog niet zeker of het doorgaat, in verband met de corona-maatregelen. Maar op welk moment dan ook: door een boom te planten, draag je bij aan de natuur. Door een boom te planten, neem je maatregelen tegen de klimaatverandering – of je doet het gewoon omdat je het mooi vindt in je tuin, als bescherming tegen de zon. Lekker onder een boom genieten van je omgeving!

Jaarlijks brengen we het planten van bomen landelijk onder de aandacht. Elke derde woensdag in maart is het in Nederland Nationale Boomfeestdag. Deze dag werd voor het eerst in april 1957 in Nederland georganiseerd door het Landelijk Comité Boomplantdag en in 1980 is voortgezet door de Stichting Nationale Boomfeestdag.

Het doel is om kinderen van groep 6 meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Ieder kind plant tijdens zijn of haar basisschooltijd minimaal één keer een boom. Zo laat de stichting kinderen de wondere wereld van bomen beleven. Hierdoor leren ze het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen. Ik heb zelf destijds op school ook een boom mogen planten. Hoe leuk was dat! Ook in de gemeente Overbetuwe planten schoolkinderen op Nationale Boomfeestdag op diverse plekken bomen.

Voor mij persoonlijk staat het Koningin WilhelminaBos centraal tijdens Nationale Boomfeestdag. Het bos is opgericht door Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer en is in 1999 aangeboden aan KWF Kankerbestrijding dat toen 50 jaar bestond. Sinds de oprichting loopt de actie ‘Bomen voor het leven’. Hierbij kunnen nabestaanden de naam van een dierbare die is overleden aan kanker, laten plaatsen op een gedenkplaat. In 2009 heb ik zo de naam van mijn moeder later vereeuwigen in dit bos – een bijzonder moment.

Bomen helpen ook door steen te vervangen door groen. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, het bodemleven verbetert en mensen voelen zich prettiger en gezonder. Een boom planten doet zoveel meer!

Hartelijke groet,

Dimitri Horsthuis-Tangelder
Wethouder