Verder weg of juist dichter bij?

Week vijf van de 1,5 meter-maatschappij ligt inmiddels achter ons. De weken waarbij we thuis hebben leren werken. Waar het lesgeven van kinderen thuis bijna het nieuwe normaal is geworden. Dagelijks sta ik om dezelfde tijd op om in het ritme te blijven. Omdat ik normaal gesproken drie keer in de week ging sporten, moest ik hiervoor ook een andere invulling bedenken.  Nu  loop ik elke avond een Rondje Driel en tussen de middag sta ik 45 minuten op een crosstrainer. Natuurlijk om fit en energiek te blijven maar ook om de vele extra snoeperijen en paaseitjes van vorige week eraf te sporten.

Wekelijks schijf ik nu een column op Facebook om mijn ervaringen te delen, én de mooie dingen die gebeuren. Zo begon ik de eerste week met een volledig lege agenda terwijl het twee weken ervoor nog een uitdaging was de komende weken een afspraak in de overvolle agenda te krijgen. Maar ook de mooie ontwikkelingen die om je heen gebeuren zoals de buurtwhatsapp-groepen die als hulplijn worden ingezet om mensen in de buurt te helpen. Ik opende voor het eerst van achter mijn eigen bureau thuis een virtuele tentoonstelling door een filmpje te plaatsen in plaats van een tentoonstelling van alle kunstwerken op een fysieke locatie.

Respect voor de ondernemers in Overbetuwe die erg inventief zijn geworden. Die vanwege het teruglopen van orders ineens andere zaken gaan produceren en kansen zien in een andere markt. Maar ook respect voor de acties om de lokale ondernemers te ondersteunen, horecabedrijven die een bezorg- en afhaalservice beginnen of een drive-in openen. En dan de plexiglas constructies zodat caissières en verkopend personeel wel door kunnen werken en de klant zo goed mogelijk kunnen helpen op een veilige manier. Ook kun je nu al je lokale kipfilet, je stukje kaas en de groente online bestellen en in een contactloze omgeving ophalen. Denk dus in deze tijd aan onze lokale ondernemers: Koopt Overbetuwsche Waar!

Eind februari had ik een overleg met de wethouders van de regio Arnhem Nijmegen en spraken we over hoe we vanuit mobiliteitsoogpunt duurzamer van A naar B konden komen. Hierbij werd ook gesproken over de optie om helemaal niet meer vanuit A te vertrekken. Ofwel: hoe kunnen we bedrijven en organisaties overhalen om hun medewerkers thuis te laten werken of juist via video-vergaderen bij elkaar laten komen?Op dat moment nog een best lastig verhaal. We waren toch zo gewend dat we elkaar moeten opzoeken om zaken te kunnen doen. Nu, bijna 2 maanden verder, zou ik dat gesprek graag eens overdoen. We leven écht in een andere wereld.

Binnen de gemeente Overbetuwe wil ik bij deze benadrukken dat ik oprecht trots ben op de flexibiliteit van onze collega’s. Wat een werk is er verzet, wat hebben we als organisatie een stappen moeten maken én ook daadwerkelijk gezet!

De bovenstaande punten laten zien hoe flexibel en veerkrachtig we zijn in deze tijd en daar ben ik trots op. Laten we er samen het beste van maken. Ook in de weken die komen gaan. Zo kunnen we, ondanks de afstand, juist dichter bij elkaar komen.

Met vriendelijke groet,

Dimitri Horsthuis – Tangelder
Wethouder