Stap voor stap

Afgelopen dinsdag hebben we in de persconferentie te horen gekregen hoe we de eerste stappen kunnen zetten om elkaar in Nederland iets meer ruimte te geven, en daarbij toch het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Voor de meesten van ons is het wel erg fijn dat vanaf volgende week de kappers weer open gaan. Nadat in de jaren ’80 de matjes erg in trek waren, kwamen deze ook enkele weken geleden weer terug. Tijd voor de kapper dus!

Afgelopen week was een bijzondere week. Een tijd waarin we op 4 mei stil stonden om hen die vielen te gedenken, en op 5 mei onze vrijheid te vieren die dit jaar anders was. Ik mocht een tekst uitspreken over een leeg Polenplein in Driel en vervolgens de dag van de vrijheid vieren op een zonnige dag in de tuin met een drankje. We hebben erg geluk met het weer de afgelopen dagen.

En dan vandaag moederdag, de dag waarop we het moederschap vieren. Tot op de dag van vandaag is een bos bloemen het populairste moederdagcadeau. En omdat ik deze dag sinds inmiddels 11 jaar niet meer kan vieren met mijn moeder, ons mam, heb ik mijn tante verrast met een bos bloemen. Iemand die op dit ogenblik een gevecht voert tegen kanker.

En de gedachte dat meerdere mensen op een of andere manier vechten tegen een ziekte zet alles ineens weer even in perspectief. Natuurlijk krijgen we de komende tijd meer ruimte en meer mogelijkheden om aan het nieuwe normaal te kunnen proeven. Maar het is fragiel, en we moeten ons echt aan de basisregels houden. Niet alleen voor onszelf, maar juist ook voor de mensen met een kwetsbare gezondheid. Stap voor stap, omdat iedere vervolgstap pas wordt genomen als het aantal besmettingen dat toelaat. Ik houd 1,5 meter afstand, vooral nu, niet alleen voor mijzelf, maar omdat we op deze wijze corona onder controle krijgen.

Met vriendelijke groet,

Dimitri Horsthuis – Tangelder
Wethouder