Coaching voor dorpsraden

Vandaag verschenen is in de Gelderlander: Veel dorpsraden in Overbetuwe functioneren ondermaats. Zetten / Herveld / Driel – Veel dorpsraden in Overbetuwe functioneren niet goed. Dat vindt de GBO-fractie, die de discussie over de rol en toekomst van deze burgerplatforms aanzwengelt. Overbetuwe telt in de kleinere kernen in totaal acht dorpsraden en in Elst drie wijkplatforms.

Hoe het wel moet
Volgens GBO-leider Henk Vreman gaat het in Zetten, Herveld/Andelst, Driel, Randwijk en Slijk-Ewijk niet lekker. Slechts een klein clubje actievelingen, weinig inbreng vanuit de bevolking en vaak maar één onderwerp dat de discussie in hoofdlijnen bepaalt. Vreman pleit voor meer coaching en professionele begeleiding. Als voorbeelden van ‘hoe het wel moet’ noemt hij de wijkplatforms Elst-Oost en -Zuid en de dorpsraad Heteren.

Leegloop
De andere dorpsraden beamen dat het beter kan. Zo bestaat Dorpsbelangen Herveld/Andelst uit nog maar vier personen en is het al meer dan een jaar geleden dat de laatste openbare bijeenkomst was. In Driel is de penningmeester er net mee gestopt en staat de secretaris op het punt dat te doen. Zetten heeft met negen actieve dorpsraadsleden nog een behoorlijk clubje, maar daar is het aantal ‘gewone bezoekers’ juist weer minimaal.

Bron: De Gelderlander